HOGYAN TESZ SIKERESEBBÉ AZ ÖNFEJLESZTÉS?

Sokan nem találják a helyüket a világban.
Nem mindenki tudja, hogy mit is akar valójában az élettől.
Aggódás a pénz miatt, halogatások, félelem a jövőtől, célvesztés…

Mintha hiányozna valami a jobb kapcsolatokhoz, a több pénzhez, a jobb egészséghez, a nagyobb státuszhoz.
És tényleg! Valóban hiányzik valami, mégpedig a megfelelő tudás.
Az a tudás, készség vagy képesség, ami előre vinné az életünket.

Hogy hogyan tesz sikeresebbé az önfejlesztés, azt az alábbi ábra összefoglalja:

Milyen lépésekkel érdemes kezdeni?

 • 1. Olvass rendszeresen sikeres emberekről és emberektől. Könyvek segítségével nem csak bármivé kiképezheted önmagad, hanem inspirációt és reményt meríthetsz, hogy mások hogyan oldottak már meg különféle problémákat a múltban.
 • 2. Hallgass hanganyagokat, amelyekben előadók, segítők, tanítók olyan témákat boncolgatnak, amik az emberiség előrehaladását szolgálják.
 • 3. Adj a külsődre. Igényes, kulturált öltözékben jobban fogod érezni magad és mások is nagyobb tisztelettel fognak tekinteni rád. Valamint légy ápolt (megfelelő tisztálkodás, frizura, arcszőrzet, smink, ékszer, illatok ... kinek mi előnyösebb).
 • 4. Tudatosan építsd az önbizalmad. Aki nem bízik önmagában vagy fél a kudarctól az nehezen kezd valami új és merész dologba. Pedig az új jártasságok elsajátítása segíti az önkép fejlődését.
 • 5. Mosolyogj másokra és mások is vissza fognak mosolyogni rád, így jobb hangulatot teremtetek. Az őszinte mosolytól megváltozik a kisugárzásod és sokkal barátságosabbnak fognak megítélni az emberek. (Ugyanez igaz az apró bókokra is.)
 • 6. Segíts valakin, aki nem tudja viszonozni. Az adakozás, vagy az önkéntes munka által felemelő érzésben lesz részed. A rászorulóknak tett erőfeszítések segítenek az ideális szemszögből meglátni a saját életedet és ez megtanít a hálás érzések kialakításában és fenntartásában.
 • 7. Gondosan válogasd meg, hogy kivel tartod a kapcsolatot. Nem mindegy, hogy a barátaid, főnököd, szüleid felemelnek, vagy lefelé húznak. Minden ember hajlamos átvenni a közvetlen közelében lévők gondolkodás módját, szemléletét, viselkedését, stílusát és jellemvonását. Kérdezd meg magadtól: "Olyan akarok lenni, mint ők?"
 • 8. Jegyezd fel magadnak a pozitív tulajdonságaidat és erősségeidet. Nem az cél, hogy mindent-tudó legyél, hanem, hogy tudatosítsd magadban, hogy milyen jó tulajdonságaid vannak. Ezután ezekkel a tulajdonságokkal/ erősségekkel/ adottságokkal már tudsz azon gondolkodni, hogy kinek és milyen formában lenne a hasznára.
 • 9. Emlékeztesd magad a korábbi sikereidre. Írd le a kevésbé látványos dolgokat is, például: őszinteség, segítőkészség. Nagyon érdemes a jellembeli tulajdonságaidra figyelni a vissza emlékezés és a jövőbeli önfejlesztés során, ugyanis a siker belülről kifelé fog megvalósulni.
 • 10. Az önértékelés fejlesztésének egy hatékony módja, ha nyilvános beszédet tanulsz. Jelentősen növeli az ember önbizalmát, ha egyszerre több emberrel tud értelmesen kommunikálni.
 • 11. Nézz más emberek szemébe, mert növekedni fog az irántad érzett bizalom és jobban fognak kedvelni téged az emberek. Ha ez nem nagyon megy, akkor kezdd először a tükörnél, önmagaddal. Majd következhet a család, vagy a gyerekek, ha pedig jobban megy, akkor a munkatársak.
 • 12. Figyeld meg és tudatosítsd, amikor magadban és magaddal beszélsz. Milyen társasága vagy magadnak? Utasíts el minden negatív megjegyzést, kritikát, jelzőt. Ezek visszahúznak. A negatív, visszahúzó gondolatok helyett válaszd az építő, segítő jellegű gondolatokat. A szavak legyenek ön-fejlesztőek.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest